Rafinéria v Slavjansku v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska priznala škody po nedeľnom nálete. Podľa ukrajinských médií útočili drony SBU aj na vojenské letisko Kuščovskaja. Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že protivzdušná obrana zničila v oblasti 57 dronov.

Ryanair vo finančnom roku do marca zvýšil zisk o tretinu na 1,9 miliardy eur. Počet prepravených cestujúcich mu stúpol o 9 % na 184 miliónov, čo je o takmer štvrtinu viac než v období pred pandémiou.

Oľga Gyárfášová vydala zborník rozhovorov so ženami, ktoré boli za komunizmu súčasťou disentu. Nájdeme v ňom aj príbeh Doroty Šimekovej, ktorú poslali natvrdo do väzenia, či Tamaru Archlebovú, ktorá vedela s eštebákmi ako kunsthistorička bojovať aj s noblesou, invenciou a vtipom.

Izrael odmieta zapojenie do smrti iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, píše Reuters s odvolaním sa na izraelský zdroj. Raísí a minister zahraničia Hosejn Amírabdolláhján zomreli pri nehode vrtuľníka v hornatej oblasti na severozápade krajiny neďaleko azerbajdžanských hraníc.

Hamas vyjadril smútok nad smrťou Ebráhima Raísího a v kondolencii zdôraznil, že iránsky prezident podporoval palestínsky odpor. Sústrasť vyjadrilo aj Iránom podporované libanonské šíitske hnutie Hizballáh či jemenskí povstalci húsíovci.

Maltu čaká rekordný rok. Na webe Pelikána rástla v prvých 4 mesiacoch o 35 %. „Malta je celoročná destinácia, na ktorú lietame aj z Bratislavy. V minulom roku rástla o 10 % v porovnaní s rekordným rokom 2019,“ hovorí Patrik Vas z Pelikan.sk. (inzercia)

Cena zlata je na rekorde, ráno sa dostala tesne pod 2450 dolárov za troyskú uncu. Trh očakáva, že americká centrálna banka Fed je pripravená čoskoro znížiť základné úrokové sadzby, pretože inflácia poľavuje.

Byty po rekonštrukcii sa predávajú viac-menej na rovnakej úrovni ako pred rokom, hovorí realitný maklér Tomáš Kuba. Možno je tam malý nárast ceny, ale aj tak sa často zjednáva a nakoniec je cena približne taká istá, dodáva.

V Nórsku sa žije možno až príliš jednoducho, hovorí Slovenka Lenka Antalová, ktorá si tam spolu s priateľom založila firmu na prenájom campervanov. „Založiť si akciovú spoločnosť trvalo presne 5 minút. Je to veľmi jednoduché. Všetko je online, žiadne papierovačky. Na akciovku bol potrebný nejaký kapitál, ale na živnosť netreba. Je to celé na pár klikov.“

Pesnička dňa: Klam. Cez víkend oslávila jubileum Zdena Studenková, ktorá je známa najmä ako herečka, no pripomíname, že v roku 1995 naspievala svoj profilový album Dotyky noci.

Extrémisti naľavo ani napravo nám nemôžu diktovať, ako vyriešime migráciu, píše Manfred Weber, predseda Európskej ľudovej strany. „Európski občania si nechcú vyberať medzi nenávisťou krajnej pravice a ignoranciou ľavice; Európania chcú plán, ako urobiť Európu bezpečnou a vľúdnou.“

K zákazke na výstavbu novej nemocnice v Martine má blízko konzorcium vedené slovenskou firmou Adifex. Uspelo s ponukou 375 miliónov eur, lacnejší Ava-stav vylúčili. Neúspešní uchádzači ešte môžu podať námietky.

Prečo Rudolf Vrba nie je taký slávny ako Oskar Schindler, hoci spolu s Alfredom Wetzlerom pomohli zachrániť 200-tisíc maďarských Židov? „Okrem zloduchov, akými boli Hitler, SS a nacisti, Vrba nahnevane kritizoval Židov vo vedúcich postoch, ktorí sklamali,“ vraví v rozhovore novinár Jonathan Freedland, ktorý o ňom napísal knihu Majster útekov.

Ak má niekto silné povahové rysy, tie sa nezmenia, ani keď sa pozriete smrti do očí, hovorí exprezident Rudolf Schuster, ktorý v roku 2000 po prasknutí hrubého čreva bojoval o život v nemocniciach na Slovensku aj v Rakúsku. „Myslím si, že tak to bude aj u pána premiéra. No podotýkam, že prežiť atentát je úplne iná skúsenosť, než bola tá moja, takže sa môžem aj mýliť.“

Fínsko sa na krízové situácie pripravuje aj tak, že organizuje trojtýždňové kurzy a pozýva na ne ľudí z riadiacich postov. Zástupcovia politických strán, médií, ale aj bánk a štátnej správy navštívia vojenské základne či verejnoprávnu televíziu, aby sa oboznámili s krízovými scenármi a vytvorili sieť kontaktov.

Protimonopolný úrad začal preverovať etický kódex jedného z podnikateľských združení. Firmy sa podľa úradu mohli dohodnúť, že si nebudú konkurovať pri najímaní zamestnancov. Úrad uviedol, že podobný prípad preveruje po prvý raz.

Polícia zastavila stíhanie Ľuboša Blahu pre obraz Che Guevaru, ktorým vo svojej kancelárii nahradil portrét prezidentky. NAKA si nechala vypracovať znalecký posudok – revolucionár bol podľa neho rozporuplnou postavou, ktorá mala nielen kritikov, ale aj mnohých významných obdivovateľov, píšu Aktuality.

Ruská vláda zrušila zákaz vývozu benzínu, trh už považuje za dostatočne zásobený. Najväčšími dovozcami sú predovšetkým africké krajiny ako Nigéria, Líbya a Tunisko, ako aj Spojené arabské emiráty.

Ak po atentáte na premiéra cítite strach alebo hnev, nepotláčajte ich. Predstavujú problém, až keď trvajú pridlho, hovorí sociálny psychológ Ivan Lukšík. S ďalšími deviatimi odborníkmi radí, ako sa upokojiť v náročnej situácii.

Ukrajina zostrelila v noci všetkých 29 dronov, ktorými útočilo Rusko. Proti Charkivskej oblasti vystrelili Rusi raketu Iskander-M, v regióne je dnes deň smútku za 11 ľudí, ktorí zomreli pri nedeľnom ostreľovaní.

Čo spravil Marek Hrivík brankárovi? Sú Andrej Kudrna a Martin Pospíšil v poriadku? Išiel by Peter Cehlárik na nájazd? Vybrali sme päť najdiskutovanejších momentov po prehre Slovenska s Lotyšskom na MS. O postup budú oba tímy hrať na diaľku.

V tento deň roku 1834 zomrel markíz de La Fayette, významná postava nielen Veľkej francúzskej revolúcie, ale aj Americkej vojny za nezávislosť. 

Osem obetí si vyžiadali dva nové pokusy o útoky na kandidátov v mexických komunálnych voľbách. Došlo k nim v okresoch Villa Corzo a Mapastepec v štáte Chiapas na juhu krajiny. Obaja kandidáti prežili, jeden utrpel zranenia. Od septembra už prišlo o život viac než 20 politikov.

Dnes je posledný deň na podanie emailovej žiadosti o vydanie hlasovacieho preukazu pre eurovoľby, pripravili sme jej vzor. Od zajtra sa bude dať žiadať len osobne na obecnom úrade v mieste trvalého pobytu. Voľby sú 8. júna.

Iránsky prezident Ebrahím Raísí a minister zahraničia Hosejn Amírabdolláhján zomreli pri nehode vrtuľníka, potvrdila štátna televízia. Na palube bolo celkovo deväť ľudí, stroj havaroval v nedeľu v provincii Východný Azerbajdžan, odkiaľ hlásili silný dážď, hmlu a vietor.

Počasie na dnes: Teplota 18 až 27 stupňov a v priebehu dňa na viacerých miestach dážď, prehánky a ojedinele búrky – aj intenzívne. (shmú)

Ranných 5 minút: Polícia podľa Šutaja Eštoka nepracuje len s jednou verziou | Fico je mimo ohrozenia života | Čo Slováci potrebujú na postup do štvrťfinále

KĽDR odsúdila nedávny americký jadrový test v Nevade a avizovala „silnú odstrašujúcu“ reakciu. USA minulý týždeň vykonali tzv. podkritický test s cieľom získať údaje o stave kvality atómových hlavíc. Ide o tretí test tohto druhu za vlády prezidenta Joe Bidena.

Ekonomický newsfilter: Hejt na internete nivočí aj biznis +

  • Črtá sa silná dovolenková sezóna
  • Bratislavský trh s kanceláriami mierne ožil, ale riziká pretrvávajú
  • Křetínskeho investičná ofenzíva naráža na odpor zamestnancov

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jack Sullivan rokoval s Benjaminom Netanjahuom o ofenzíve v Pásme Gazy či o vzťahoch medzi Izraelom a Saudskou Arábiou. Izraelského premiéra vyzval, aby popri pláne vojenských operácií vypracovala jeho vláda aj politickú stratégiu pre Pásmo Gazy.

K piatkovému útoku na zahraničných turistov v afganskej provincii Bámján sa prihlásil Islamský štát. Podľa poslednej bilancie zomreli traja Španieli a traja miestni sprievodcovia. Ďalšiu turistku previezli so zraneniami do nemocnice v Kábule. Úrady zadržali sedem ľudí.

Nový taiwanský prezident Laj Čching-te zložil prísahu a ujal sa na nasledujúce štyri roky úradu. V prvom príhovore vyzval Čínu, aby prestala krajinu vojensky zastrašovať. Taiwan podľa neho nemôže zľaviť zo svojej demokracie a slobody.

300 slov z MS: Brankári mali kŕče a ťažko vstávali z ľadu. Zápas s Lotyšskom bol aj o tom, kto vydrží viac. „Ja pijem dosť vody. V prestávkach medzi tretinami dokopy 2,5 litra, každú tretinu jednu fľašu a ďalšie tekutiny počas reklamných prestávok,“ vravel Samuel Hlavaj.

Neviem, prečo stále rozprávame, ako hrá prvý útok, hodnotí prehru s Lotyšskom Tomáš Surový. „Myslím si, že prvý útok boduje dosť. Juraj Slafkovský má 6 bodov. Pre boha živého, veď má 20 rokov,“ hovorí.

Očakávané udalosti:

  • koalícia sa podľa Danka stretne k mediálnym zákonom
  • pokračuje súd s A. Puškárom v prípade vraždy D. Tupého
  • podpíšu zmluvu na stavbu novej nemocnice v B. Bystrici
  • v Londýne pokračuje rozhodovanie o vydaní Assangea do USA
  • slovenskí hokejisti majú na MS voľný deň (program)

Výroky Craiga Ramsayho a Šimona Nemca s Jurajom Slafkovským nemohli byť odlišnejšie. Kým hráči sa po prehre s Lotyšskom sťažovali na kvalitu ľadu a teplo v aréne, podľa trénera na tom vôbec nezáleží. „My máme špičkových hráčov, ktorí patria k najlepším na svete. Je na nás, aby sme našli spôsob, ako hrať,“ povedal Ramsay.

Slovenskí hokejisti prehrali s Lotyšskom 2:3 po nájazdoch a nemajú ešte istý postup do štvrťfinále MS. V utorok o 20.20 hrajú proti Švédsku. Postupujú, pokiaľ zabodujú, resp. Lotyšsko nevyhrá nad USA za 3 body.

Pavol Regenda a brankár Kristers Gudlevskis. Foto - TASR/Michal Runák

Islamský štát sa prihlásil k zodpovednosti za útok, pri ktorom v Afganistane zomreli traja španielski turisti a traja Afganci. K útoku došlo v piatok v obľúbenej turistickej destinácii Bámján v centrálnej časti krajiny. (reuters, tasr)

Manchester City získal štvrtý titul po sebe, no čelí 115 obvineniam z porušenia finančnej fair-play. Pojednávanie by sa malo konať na jeseň, ale pre rozsiahlosť kauzy nebude rozsudok známy skôr než budúci rok na jar.

Fínsko sa roky systematicky pripravuje na hrozbu vojny či extrémneho počasia a zapája do toho aj súkromníkov. Boli sme sa pozrieť, ako vyzerajú fínske núdzové plány, ako štát spoločne s vybranými benzínkami či supermarketmi hromadí zásoby a ako vytvára bunkre na verejných a frekventovaných miestach.

Vyše 55 percent vzoriek spermií z francúzskej kliniky na liečbu neplodnosti obsahovalo vysoké množstvo glyfosátu – najbežnejšieho prostriedku na ničenie buriny na svete. Zistila to nová štúdia, ktorá vyvoláva ďalšie otázky ohľadom následkov tejto chemickej látky pre reprodukčné zdravie a celkovú bezpečnosť, píše denník Guardian.

Futbalisti Mallorcy s Martinom Valjentom a Dominikom Greifom sa zachránili v španielskej La lige, keď remizovali s Almeriou 2:2 v predposlednom 37. kole. Valjent odohral celý zápas, Greif zostal na lavičke náhradníkov.

Spisovateľka Jana Beňová píše o ďalšom dni v Krajine za zrkadlom. „Za posledné roky v Krajine krivých zrkadiel odstrelili viac občanov. Zavraždili novinára a jeho snúbenicu, dvoch mladých mužov pred Teplárňou. Reakcia dnešných ‚ranených‘ na vraždy a obete bola chladná až krutá. A ako to zmenilo slovenskú spoločnosť? Zhrubla a ešte väčšmi zvulgárnela.“

Roman Pataj v Newsfiltri zhŕňa, čo vieme o atentátnikovi a v čom sa líši od iných Ficových odporcov. „Určite nejde o prototyp príslušníka ‚bratislavskej kaviarne‘. Taký by sa napríklad k Slovenským brancom nepriblížil ani omylom. Je však nespochybniteľné, že názormi na aktuálnu vládu bol blízky opozícii.“

Zelenského najbližší poradca Andrij Jermak využíva moc a dráždi kritikov, podľa ktorých má na prezidenta priveľký vplyv. Jermaka považujú za Zelenského tieň a „zlého policajta“, údajne stál aj za odvolaním Valerija Zalužného. Zároveň však vraj pracuje veľmi efektívne a akékoľvek rozhodnutie dokáže prijať do minúty.

Najlepším hráčom futbalovej Niké ligy sa stal Juraj Kucka zo Slovana Bratislava, objavom sezóny je jeho spoluhráč Nino Marcelli. Najlepším trénerom je Vladimír Weiss starší, tiež zo Slovana.

Iránski záchranári popreli informáciu tamojších médií, že objavili vrtuľník, ktorý sa zrútil s prezidentom Ebrahímom Raísím. K nehode došlo v hornatej oblasti na severe Iránu, vrtuľník hľadajú už niekoľko hodín. (guardian)

Na okrúhle stoly je naozaj priskoro, uviedol vicepremiér Tomáš Taraba (SNS) a zopakoval vyjadrenie ministrov vnútra a obrany o tom, že útočník na Roberta Fica mal vymazané správy na Facebooku dve hodiny po atentáte, teda v čase, keď bol v rukách polície.

10 odborníkov radí, ako po atentáte spracovať šok aj obavy a upokojiť napätie. „Necíťme sa ako poslovia pravdy. Ak sa chceme rozprávať, treba vedieť aj mlčať,“ hovorí psychiater Michal Patarák. Sociálny psychológ Radomír Masaryk zas radí stanoviť si jasné pravidlá ešte pred diskusiou, napríklad žiadne vulgarizmy či útoky ad hominem.

Foto - Denník N, archív

Prvý verejný prejav zraneného Fica môže určiť ďalšie smerovanie štátu, píše v Newsfiltri Roman Pataj. „Môže znieť príliš opovážlivo očakávať práve od neho, keď leží s ťažkými zraneniami v nemocnici, aby bol v budúcnosti hlavnou postavou keď už nie zmierenia, tak aspoň upokojenia vášní, ale bez neho jedno ani druhé nebude možné.“

Nové na Dennikn.sk

08:57Predseda európskych ľudovcov: Extrémisti naľavo ani napravo nám nemôžu diktovať, ako vyriešime migráciu 07:16Ako povedať druhej osobe na pracovisku, že zapácha? Vhodnejšie je otvoriť tému pred koncom dňa 07:06Slovenka v Nórsku, ktorá prenajíma campervany: Nóri sa o prírodu starajú, turisti však potrebujú ukázať viac rešpektu 06:29Ekonomický newsfilter: Hejt na internete nivočí aj biznis 03:40Prasknutá helma, zlá mentalita aj brankári v kŕčoch. Päť momentov, pre ktoré si budeme pamätať zápas s Lotyšskom 01:19Výroky Ramsayho a Nemca so Slafkovským nemohli byť odlišnejšie. Tréner výhovorku odmietol, hráči nie 00:48300 slov z MS: Brankári mali kŕče a ťažko vstávali z ľadu. Zápas s Lotyšskom bol aj o tom, kto vydrží viac 00:38Neviem, prečo stále rozprávame, ako hrá prvý útok. Vůjtek a Surový hodnotia prehru s LotyšskomVčera 22:15Dva odlišné príbehy Manchestru City: má ďalší titul, no čelí 115 obvineniamVčera 20:03Týždňový newsfilter: Prvý verejný prejav zraneného Roberta Fica môže určiť ďalšie smerovanie štátu Včera 19:39Prezidentov tieň aj „zlý policajt“. Ako Zelenského najbližší poradca Jermak využíva moc a dráždi kritikovVčera 19:08Redaktorka sa zarazila, či dobre počula. Zacha sedemkrát odmietol reprezentovať, jeho pozíciu mení PastrňákVčera 18:46Polícia vyšetruje aj verziu, že útočník na Fica nebol osamelý vlk, ale mal komplicovVčera 18:37Verstappen vyhral napriek problémom a fanúšikovia Ferrari mali radšej počúvať SainzaVčera 17:42Shooty: Nevhodný nábytokVčera 15:17Čierna labuťVčera 14:37Podľa Pellegriniho na okrúhly stôl nedozrel čas, Čaputová verí, že môže byť neskôrVčera 14:31Ramsayho recept je jednoduchý, no čísla sú takmer najhoršie. Prečo nefungujú slovenské presilovky?Včera 14:22Chceme byť predĺženou rukou vlády Roberta FicaVčera 14:09Ako po atentáte spracovať šok aj obavy a upokojiť napätie? Odpovedá desať odborníkovVčera 13:25Ďalší deň v Krajine za zrkadlomVčera 12:58Nedeľná nekázeň: Nech nie sú svätodušné sviatky bezduchéVčera 12:33Minúta po minúte: Polícia vyšetruje aj verziu, že atentátnik na Fica nebol osamelý vlk, vraví Šutaj EštokVčera 11:36Klopp dnes končí. V Liverpoole bol trénerom, ktorý víťazil v PR aj na ihriskuVčera 11:30Exprezident Schuster tiež bojoval o život v nemocnici: Premiér Fico je v oveľa horšej situácii, musí rozmýšľať, prečo sa to staloVčera 11:00Bugan a Šášky z MS: Slafkovský nesmie hrať sebeckyVčera 10:54Danglár: NeistotaVčera 10:26Bývalý prezident Andrej Kiska: Aj ja som ochranke spôsoboval ťažké chvíleVčera 01:04Bol problémový, lajdáčik, veľa sa pýta Ramsayho. 33-ročný Hudáček dozrel, jeho slová pripomínajú sebareflexiu (profil)18.05 23:53300 slov z MS: Dva dni, ktoré ukázali, ako veľmi chce Nečas hrať za českú reprezentáciu